Witamy na MundoNovelas - Kliknij, aby się zarejestrować
📢 Drogi Użytkowniku! Zanim zapytasz „Jak oglądać odcinki?”, zapoznaj się z Regulaminem Forum — znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje.
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Legenda telenowel
Przyjaciel Uploader
Ostatnia aktywność: -
Tematy: 59
Polubił;: 6 razy
Otrzymał polubień: 9 razy
UploaderWsparł ForumDusza Telenowel
✦ Centrum Mundo
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Legenda telenowel
Przyjaciel Uploader
Słodka zemsta / Dulce enemiga (1995)

Post autor: Rodrigo »

Słodka zemsta / Dulce enemiga (1995)
Kraj: WenezuelaRok: 1995Produkcja: VenevisionOdcinki: 153
Fabuła
Dla pięknej Victorii Anduezy miłość i nienawiść będą się przeplatać, póki sama nie rozdzieli miotających nią uczuć. Okoliczności sprawiają, że staje się zaciekłym wrogiem jedynego mężczyzny, jakiego kochała. Kiedy bohaterka przebywa w szkole we Włoszech, jej ojciec zostaje wplątany w nieuczciwe machinacje w korporacji, którą zarządza. Julio Cesar Guerrero, jeden z jego pracowników, odkrywa, że szef defrauduje miliony i upublicznia tę wiadomość. Skandal owocuje atakiem serca u pana Anduezy. Victoria, która właśnie powróciła z Europy, jest z ojcem w momencie jego śmierci. Nie znając szczegółów sytuacji, jest przekonana, że Anduezie wyrządzono krzywdę. Porzysięga zemstę na Guerrero.
Obsada
Gigi Zancheta - Maria Victoria Andueza
Guillermo Dávila - Julio Cesar Guerrero
Raul Amundaray - Antonio Andueza
Aroldo Betancourt - Armando Chano
Adolfo Cubas - Ulises Romano
Nury Flores - Moncha
Jined Lamata - Marivi
Carolina Lopez - Magali
Eduardo Luna - Victor Manuel
Belen Marrero - Minerva Cardoso
Elizabeth Morales - Socorro Coco Palacios
Cristina Obin - Lola
Patricia Oliveros - Amarilis
Yajaira Orta - Alma
Jennifer Rodriguez - María Lucia Andueza
Natalia Streignard - María Laura Andueza
Rosita Vasquez - Natalia
Obrazek

Tytuł oryg.: Dulece enemiga
Kraj prod.: Wenezuela
Rok prod.: 1995
Wytwórnia: Venevision
Ilość odcinków: 153
Emisja w Polsce: Tv Wisła

Fabuła:

Dla pięknej Victorii Anduezy miłość i nienawiść będą się przeplatać, póki sama nie rozdzieli miotających nią uczuć. Okoliczności sprawiają, że staje się zaciekłym wrogiem jedynego mężczyzny, jakiego kochała. Kiedy bohaterka przebywa w szkole we Włoszech, jej ojciec zostaje wplątany w nieuczciwe machinacje w korporacji, którą zarządza. Julio Cesar Guerrero, jeden z jego pracowników, odkrywa, że szef defrauduje miliony i upublicznia tę wiadomość. Skandal owocuje atakiem serca u pana Anduezy. Victoria, która właśnie powróciła z Europy, jest z ojcem w momencie jego śmierci. Nie znając szczegółów sytuacji, jest przekonana, że Anduezie wyrządzono krzywdę. Porzysięga zemstę na Guerrero.

Obsada:

Gigi Zancheta - Maria Victoria Andueza
Guillermo Dávila - Julio Cesar Guerrero
Raul Amundaray - Antonio Andueza
Aroldo Betancourt - Armando Chano
Adolfo Cubas - Ulises Romano
Nury Flores - Moncha
Jined Lamata - Marivi
Carolina Lopez - Magali
Eduardo Luna - Victor Manuel
Belen Marrero - Minerva Cardoso
Elizabeth Morales - Socorro Coco Palacios
Cristina Obin - Lola
Patricia Oliveros - Amarilis
Yajaira Orta - Alma
Jennifer Rodriguez - María Lucia Andueza
Natalia Streignard - María Laura Andueza
Rosita Vasquez - Natalia
Oglądam: "Dziedziczka (La Herencia)" ; "Dulce Enemiga "
Zakręcony na telkach
Tematy: 121
Polubił;: 21 razy
Otrzymał polubień: 30 razy
Strażnik ForumGwiazda ForumMiłośnik Intryg
✦ Centrum Mundo
Awatar użytkownika
Zakręcony na telkach
Bardzo lubiłam Słodką zemstę.
Do dzisiaj pamiętam główną oś historii i kilka postaci, chociaż widziałam telkę tylko jeden raz (podczas emisji w tv). Natalia Streignard grała tu villanę.
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel
Tematy: 25
Polubił;: 0
Otrzymał polubień: 4 razy
PrzyjacielWidz Premierowy
✦ Centrum Mundo
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel
Re: Słodka zemsta / Dulce enemiga (1995)

Post autor: niulka »

Ja tez bardzo lubiłam ten serial - leciał na TV Wisła (dawnym TVN) oglądalam go z babcią ;*
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Legenda telenowel
Przyjaciel Uploader
Tematy: 59
Polubił;: 6 razy
UploaderWsparł ForumDusza Telenowel
✦ Centrum Mundo
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Legenda telenowel
Przyjaciel Uploader

Post autor: Rodrigo »

Od Słodkiem zemsty zaczęła się moja przygoda z telenowelami. Oglądałem z babcią. Pamiętam główny wątek jak i wątki poboczne. Kojarzę, że protka urodziła nieme dziecko. Jakoś mi to utkwiło w pamięci. Natalia Streignard jako villana była świetna. Te jej intrygi po trupach do celu. A i z ciotki Julia Cesara też było niezłe ziółko i miała wiele na sumieniu. Szkoda, że żadna z polskich stacji tv nie zdecydowała się później na emisję, bo z przyjemnością bym obejrzał.
Oglądam: "Dziedziczka (La Herencia)" ; "Dulce Enemiga "
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel
✦ Centrum Mundo
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel

No niestety ona była tylko raz emitowana na TV wisła i koniec :(
✓ Zweryfikowany
Fan telenowel
Tematy: 20
Polubił;: 3 razy
Otrzymał polubień: 15 razy
Widz Premierowy
✦ Centrum Mundo
✓ Zweryfikowany
Fan telenowel

Post autor: Rosita »

Ja w ogóle nie rozumiałam postępowania prota w tej teli. Zostawił protkę, chyba żonę, w ogóle z nią nie porozmawiał, bo zobaczył obraz - akt z nią w roli głównej, namalowany przez jej adoratora, co się w niej podkochiwał. A ona nawet do tego obrazu nie pozowała, to było jego wyobrażenie, mimo tego ani jej, ani nawet temu adoratorowi, który też zaprzeczał by mu pozowała, uwierzył.
Oczywiście że nikt nie ma prawa malować kogoś nago, ale ile była warta jego miłość, skoro jej nie uwierzył, rozwód się i zerwał na lata jakąkolwiek relację. To są dla mnie te rzeczy, jakie nie lubię w telenowelach classic, gdzie o głupotę rozstają się proci, gdzie powód rozstania to raczej jest dowód na brak szacunku i zaufania do drugiej strony, i raczej jest powodem do tego, by ich samych rzucić. W dawnych telenowelach często były rozstana pod wpływem głupiej plotki, tak jak tu, braku zaufania, czy nawet wymuszonego pocałunku. Jak ja tego nie lubiłam.
Jeśli to jest powód do zostawienia mnie, to na mnie nie zasługujesz i nie zasługujesz na wybaczenie. Często w takich sytuacjach już nie chciałam, by proci na końcu byli razem.
Oglądam:Ilusiones,Maria Celeste,Duma i uprzedzenie,Te voy a ensenar a querrer, ERDL
Ulubione:Maria Celeste,Gitanas,Angela,Bajo el mismo cielo,EPDA,TdR,Maria Emilia,PDG,Mentira,Duena,Klon,Manuela,Por Amor,Por tu amor,Rebelde,TVAEAQ,LCDAL,DEE,Mujer de Judas
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel
✦ Centrum Mundo
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel

A tak było w tej telce? Kurcze nie pamiętam tego
✓ Zweryfikowany
Fan telenowel
Tematy: 20
Otrzymał polubień: 15 razy
Widz Premierowy
✦ Centrum Mundo
✓ Zweryfikowany
Fan telenowel
Owszem. ja też dużo z tej telenoweli nie pamiętam, chociaż ją naprawdę lubiłam i mi się podobała, ale prot mnie wkurzał straszliwie. Pamiętam jakieś konkretne sytuacje lub fragmenty, jak z tym obrazem, albo potem postępowanie sądowe.
Okazało się, że protagonistka po zostawieniu jej, tak jak opisałam sytuację z obrazem, chyba też jego matka i jej siostra Maria Laura, grana przez Natalię Steignard, główna villana, intrygowały, była w ciąży.
Ona mu tego nie powiedziała, źle zrobiła, ale trochę się jej nie dziwię, bo też po rozwodzie ożenił się z jej siostrą i tradycyjnie nie wierzył w jej żadne słowo. Urodziła córkę, której dała na imię Marivi i już nie pamiętam dlaczego i jak, czy ukrywała, nie wiedział, czy się nie domyślał i nie chciał domyśleć, ale w ogóle nie interesował/ nie wiedział? o niej. Kolejnymi scenami jakie kojarzę, to proces jaki wytoczył Marii Victorii o opiekę nad córką, nawet nie wiem, czy nie chciał jej zabrać matce. Może ktoś coś więcej pamięta, bo ja chodziłam do liceum jak ta tela leciała i też nie zawsze oglądałam.
Oglądam:Ilusiones,Maria Celeste,Duma i uprzedzenie,Te voy a ensenar a querrer, ERDL
Ulubione:Maria Celeste,Gitanas,Angela,Bajo el mismo cielo,EPDA,TdR,Maria Emilia,PDG,Mentira,Duena,Klon,Manuela,Por Amor,Por tu amor,Rebelde,TVAEAQ,LCDAL,DEE,Mujer de Judas
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel
✦ Centrum Mundo
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel

Ja tego w ogóle nie pamiętam ale pamiętam secenę jak on przyszedł do przedszkola a Mari Vi podbieł do niego i powiedziała "tata" to była bardzo wzruszająca scena
Początkujący widz
Tematy: 0
Widz Premierowy
✦ Centrum Mundo
Początkujący widz
Pamiętam, że telka leciała jakieś 30 lat temu, najpierw chyba na kanale Wisła, zanim jeszcze powstał TVN. Jak ja ją wtedy uwielbiałam! Do dzisiaj uważam, że miała w sobie niesamowity klimat, którego brakuje dzisiejszym produkcjom.
Główny wątek Victorii i Julio Cesara, tego ich wiecznego ranienia się i nienawiści wymieszanej z wielką miłością, oglądałam z zapartym tchem. Ale poza protami, niesamowicie zapadły mi w pamięć też inne postacie.
Po pierwsze – Natalia Streignard jako María Laura! To był właściwie jej debiut, a skradła całe show. Grała tę złą postać tak genialnie, z takim magnetyzmem i charyzmą, że mimo jej intryg, po prostu uwielbiałam każdą scenę z jej udziałem. Jej kreację pamiętam do teraz. Bardzo lubiłam też wątek wiernej przyjaciółki głównej bohaterki, Coco – to była taka ciepła, normalna dziewczyna, która zawsze stała za Victorią murem.
Za to kogoś, kogo absolutnie nie mogłam zdzierżyć, to postać, którą grał Adolfo Cubas (serialowy Ulises). Jak ja faceta nienawidziłam! Przez te jego wieczne kłamstwa, manipulacje i podchody główni bohaterowie ciągle nie mogli być razem. Ile razy człowiek rwał sobie włosy z głowy przed telewizorem, widząc, jak oni znowu się przez niego mijają... Mistrzostwo świata w graniu irytującego czarnego charakteru.
Korzystając, że telka ma wstawiane napisy, chyba sobie zerknę, ale tak bardziej na suwaku, w ramach wspominek. Jestem ciekawa jak się dzisiaj broni fabularnie, w końcu jest stara jak świat.
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel
✦ Centrum Mundo
Awatar użytkownika
✓ Zweryfikowany
Wspiera MundoNovelas
Fan telenowel
Przyjaciel

Adolfo Cubas grał tu tego złego? Nie pamiętam tegp.Ja to i tak zawsze będę go kojarzyć z rolą Horacio z Marii Celeste gdzie grał strasznego dziada :D
✓ Zweryfikowany
Rozgadany widz
Tematy: 43
Otrzymał polubień: 19 razy
Miłośnik Intryg
✦ Centrum Mundo
✓ Zweryfikowany
Rozgadany widz
Ja wczoraj zacząłem oglądać tą telenowele i jestem po 1 odcinku jak najbardziej na tak, bo uważam, że przepiękne sceny mieli Victoria i Julio Cesar i ich prmiero beso też przy wschodzącym słońcu przepiękny. Polubiłem też córeczkę prota będzie chyba najukochańsza córką Julio Cesara, ciekaw jestem w dalszych odcinkach jak będzie się zachowywać Maria Laura grana przez Steringrad. Będę kontynuował oglądanie tej telenoweli.
Oglądam: Zbuntowani , W Obronie Honoru, Tajemnice pocałunķów, Seniora, Domenica Montero
ODPOWIEDZ